Opis zadania
Zadanie polega na stworzeniu stanowiska gastronomicznego do przygotowywania posiłków o dużej objętości w celu organizacji wydarzeń odbywających się w świetlicy wiejskiej, sołectwie Dyszno oraz gminie Dębno. Stanowisko będzie składało się z taboretu gastronomicznego, elektrycznego, jednopalnikowego, blatu roboczego ze stali nierdzewnej z szafką oraz półki ze stali nierdzewnej na przybory i przyprawy kuchenne. Zadanie zakłada zakup, transport oraz montaż i regulację sprzętu w świetlicy wiejskiej. Taboret elektryczny jest wykorzystywany w gastronomii do podgrzewania potraw o dużej objętości, a poprzez niewielką wysokość umożliwia łatwe ustawianie ciężkich garnków bez konieczności podnoszenia ich na wysokość szafek. Blat roboczy, gastronomiczny z szafką zapewni odpowiednie miejsce robocze do przygotowywania potraw, a półka powyżej blatu pomoże w utrzymaniu porządku i zapewni dodatkowe miejsce na przybory kuchenne i przyprawy.
Uzasadnienie
Celem zadania jest stworzenie profesjonalnego stanowiska gastronomicznego do użytku mieszkańców sołectwa Dyszno oraz Koła Gospodyń Wiejskich w Dysznie. Na tą chwilę na wyposażeniu świetlicy wiejskiej posiadamy dwie stare kuchenki elektryczne. Nie spełniają one swojej funkcji ze względu na bardzo słabą moc, która nie pozwala na gotowanie na nich. Kuchenki są wykorzystywane głównie do podgrzewania potraw, ale nie można na nich ugotować większych porcji jedzenia żeby zapewnić wyżywienie podczas imprez odbywających się w świetlicy. Nowe stanowisko gastronomiczne byłoby użytkowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w celu organizacji wydarzeń, festynów dla mieszkańców wsi oraz gminy. Dotychczas nasze Koło zapewniło wyżywienie podczas festynów z okazji dnia dziecka, święta dyni, dożynek gminnych, jarmarków bożonarodzeniowych oraz akcji charytatywnych na rzecz mieszkańców naszej gminy. Dodatkowo dwukrotnie brałyśmy udział w Konkursie Tradycji w Przelewicach reprezentując naszą gminę poprzez wykonanie dań tradycyjnych naszego regionu - każdorazowo nagrodzone wyróżnieniem. Poprzez brak odpowiedniego sprzętu, jedzenie musimy wykonywać częściowo w naszych domach, co jest dla nas dużym utrudnieniem. Takie stanowisko umożliwiłoby gotowanie potraw w garnkach o większej objętości oraz odpowiednie przygotowanie potraw na profesjonalnym blacie roboczym.
Odbiorcy zadania
Odbiorcami zadania są mieszkańcy sołectwa Dyszno oraz gminy Dębno, korzystający ze świetlicy wiejskiej w Dysznie oraz usług i cateringu organizowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dysznie. Z nowego stanowiska skorzystają wszyscy mieszkańcy niezależnie od wieku czy statutu społecznego, którzy korzystają ze świetlicy wiejskiej w Dysznie oraz są uczestnikami wydarzeń organizowanych przez sołectwo oraz Koło Gospodyń. Główne grupy odbiorców to osoby korzystające ze świetlicy wiejskiej podczas wynajmu na imprezy i wydarzenia prywatne, dzieci i młodzież korzystająca z zajęć opiekuńczo-wychowawczych w Dysznie, uczestnicy wydarzeń sołeckich tj. zebrania, szkolenia, festyny, zbiórki, akcje charytatywne, konkursy itp.
Ogólnodostępność projektu
Projekt zakłada ogólnodostępność dla mieszkańców poprzez stworzenie stanowiska w świetlicy wiejskiej, która jest zarządzana przez Gminę Dębno i udostępniania mieszkańcom według zapotrzebowania. Stanowisko gastronomiczne nie wymaga posiadania specjalnych uprawnień do użytkowania.
Nieodpłatność projektu
Kuchenka ogólnodostępna, będzie znajdować się w miejscu publicznym jakim jest świetlica wiejska w Dysznie i wykorzystywana przez mieszkańców, udostępniana na zasadach ogólnych korzystania z mienia gminnego.
Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcę
| Lp. | Część składowa | Łączny koszt |
|---|
| 1 | Zakup oraz transport stołu roboczego z szafką | 1 650 zł |
| 2 | Montaż, wypoziomowanie oraz regulacja stołu roboczego | 150 zł |
| 3 | Zakup oraz transport taboretu gastronomicznego elektrycznego jednopalnikowego | 2 949 zł |
| 4 | Podłączenie i przygotowanie do użytku taboretu gastronomicznego przez elektryka | 300 zł |
| 5 | Zakup i transport półki ze stali nierdzewnej | 260 zł |
| 6 | Montaż półki | 50 zł |
| Łącznie: 5 359 zł |
Zadanie nie generuje kosztów utrzymania w kolejnych latach